fredag 10. august 2012

Det GLADE 90 - tallet:)

Mine minner fra 90 - tallet.

Coco Jambo - Mr. President. En av go låtene fra ungdommen:)

Jeg er barn av 80 - tallet. Og det er jeg stolt over, for det bare betyr at jeg var ungdom på 90 - tallet, og starten av 2000:) Og det var konge det:)
Det var her det startet - det som formet dagens "unge voksne". I dette tiåret lærte vi skikk og bruk, på godt og vondt. Det var den tiden røykeloven ikke hadde inntruffet, og alle utesteder gikk så det suste. Da ungdommen hadde ett poppulært utested å farte til, så lenge du var 18 da. Bygdediscoteket var også overfylt, både av de som var under og over 18 år. Det var kult på discoteket, med mye sminke i trynet, og kule egenkomponert klesstil. Kule discolys, og bygdas store DJ-er. Boots var inn, uansett værforhold.
Det var på denne tiden en oppdaget techno, og ikke minst dance. Det var på denne tiden hip hop kom til bygda, og alle skulle gå på kurs for å lære denne kule dansingen. Da vi skulle rappe, på norskengelsk, og si Yo istedenfor hei.
Det var tiden for skumparty, og "bad taste" parties...
Tobakk fikk du kjøpt når du var 16 år, og fikk du en lapp med mor eller far om at du skulle kjøpe røyk under denne alder, da var det bare å vise denne på nærbutikken. Lovene var så som så.
Sommerjobb var kult, og ikke bare noe du måtte ha. Det var nesten idiotisk å ikke ha en, om du trengte det eller ikke. Selv hadde jeg en på stedets O`ooo store Gatekjøkken og Kro:)
Det var da en lærte å bruke mascara. Da en hadde tre lag med brunkrem som overhodet ikke passet resten av huden, klemt utover fjeset. Da gutter også brukte brunkrem, og høyhalsede hvite bommulsgensere, og førte til at avfarget brunfarge på genserhalsen lyste opp på dansegulvet i blits lyset.
Da kebaben kom til bygda, og det sammen med våre nye landsmenn.
Taco gjorde for alvor inntog i de norske hjem på fredagskveldene, og i hjertet til ungdommen.
Det var på denne tid dansegulvet ble omkrinset av kåte unge gutter av typen "nye" landsmenn, som trodde norske jenter var fritt vilt. 
Tiden da de "slemme" ungdommene under 18, og som ikke fikk noen til å handle alkohol for seg, drakk hårvann, alkoholessens på miniflasker, og annet dritt de fant på butikken med volum prosent i, for å bli fulle!?! Stakkars magene deres. Husker faktisk at det var to gutter som prøvde å drikke flere liter surmelk, for å bli fulle. DE ble dårlige gitt!!!

Alle hadde hustelefon, og en måtte ringe hjem til foreldrene, for å få fatt i vennene sine. Den tiden viste foreldrene hvem som var ens venner og omgangskrets, for en hadde ofte med vennene sine hjem for å pleie den sosiale omgang. Vi måtte det da!

Vi hadde store ungdomsidol som Keanu Reeves, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Luke Perry, Jason Priestley, Jared Leto, Edward Furlong, Kevin Costner, Johnny Depp, Lene Nystrøm, Julia Roberts, Angelina Jolie, Pamela Anderson med flere.
Flotte filmer som den dag i dag har markert seg, slik som; Speed, Forrest Gump, The Matrix, Pulp Fiction, Schindlers Liste, Jurassic Park, Titanic, Seven, Toy Story, Løvenes Konge, Face/Off, Danser med Ulver, American Pie, Wayne`s World, Skrik, Heat, Mission Impossible og Nattsvermeren, for bare å nevne noen.

 The Silence of the Lambs - eller Nattsvermeren. Gyselig fæl film, og du hendelse så spennende:))

90- tallet. Da vi nynnet til "MMMBop", med Hanson, eller "I wanna have sex on the beach" med T-Spoon.
Da det fantes en CD klubb som het "McMusic", hvor du fikk de heteste dance låtene fra inn og utland i posten, en ny hver fjerde måned tror jeg det var. Det ble utgitt 18 i tallet. Og for ikke å snakke om at DVD kom på markedet. Stor stas:)
Absolute Music holdt på med sine utgivelser helt fra 1991 - 2009. Det var vel de albummene som solgte aller mest av samlealbum denne perioden.
Grupper som "Flava To Da Bone", "Rednex", "Basic Element", The Corrs", "Prodegy", "DJ Bobo", "Skunk Anansie", "Spice Girls", "Aqua", "Ace of Bace", 2 Unlimited" og "Infinity", kom på banen. Alle med flere hitter innenfor de ulike sjangerene.

90-tallet var tiåret alle viste hvem Dan Børge Akerø, Hallvard Flatland, Helge Hammelow Berg og Vidar Theisen var. De eide formelig TV ruta.
Endelig fikk NRK sin hardeste konkurent i TV2. I 1992 kom norges første reklame kanal, og endelig fikk vi unge noe å se på, utenom "Midt i Smørøyet" og BarneTV.
Det ble satt opp TV2 antenner over alt i bygdene, så også vi skulle få inn kanalen. Og det store var å endelig få se reklame! Idag hater vi desse reklame pausene!
Det var tiden for parabolen sitt inntog. I de aller fleste hjem. Selv husker jeg at vi fikk en romstasjonstallerken typen Luxor, i 1988, men vi var også de første i bygda omtrent.
Vi ble avhengige TV seere av program som; "Reisesjekken", "Casino", "Mot i Brøstet", The Julekalender", "Stjerner i sikte", "Lønning direkte", "Beverly Hills 90210", "Baywatch" og ikke minst TV2 sine Værdamer!!! Damer som melde vær var helt utenkelig på NRK, der det bare var gamle menn. Vær var gøy, særlig for menn...
Med TV2, ble vi skikkelig serie avhengige, også noe som avlet frem Hotel Cæsar...
I 1998 kom denne serien, som forøvrig starter ny sesong på mandag!

På Barne TV fronten ble vi foret med "Sesam Stasjon", "Flukten fra Dyreskogen", "Teletubbiene", "Huset med det rare i", og "Gråtass".

Sesam stasjon. Alfa-Alfa, Bjarne betjent, Max Mekker og O.Tidemann, var alle kjære for mange.

Og på sportsfronten, da hadde vi vår store stolthet DRILLOS! Egil "Drillo" Olsen fikk til og med en egen is oppkalt etter seg hos Diplom is.
OL 1994 på Lillehammer, sette Norge virkelig på kartet! Det med god hjelp fra Bjørn Dæhlie, Vegard Ullvang, Johan Olav Koss, Thomas Alsgaard, Ådne Sønderol, Kjetil Andrè Åmodt og Lasse Kjus. Store helter alle sammen i norsk idrett.

OL floka ble en stor landeplage. Og absolutt en fin måte å holde varmen på dans:)

Vi mistet også store landsmenn i dette tiåret.
Kong Olav V - Norges folkekonge døde 21. januar 1991.
Norges revy konge Leif Juster gikk bort 25. november 1995.
Per Asplin - revy og skuespiller. Døde 9. oktober 1996.
Carsten Byhring - stor revyartist. Døde 6. april 1990.
Marius Müller - kjær musiker. Døde i en bilulykke 14. mars 1999.
Torbjørn Egner - kjær forfatter. Døde 24. desember 1990.
Per Aabel - skuespiller. Døde 22. desember 1999.

Leif Juster med "Telefon til folket". God gammel revy humor:)

I tillegg ble prinsesse Diana av Wales drept i en bilulykke i Frankrike, 31. august 1997. Det var verdenssorg.
Den berømte Kurt Cobain fra det anerkjente bandet Nirvana, valgte å ta sitt eget liv, 5. april 1994.
Forfatteren Roald Dahl takket for seg, 23. november 1990.
Rapperen Tupac Shakur -kjent som 2Pac. Skutt fra en passerende ukjent bil, 13. september 1996.
Mor Teresa, fredsprisvinnende katolsk nonne, forlot verden 5. september 1997.
Sangeren Frank Sinatra, tok avskjed 14. mai 1998.

Nirvana - Smels Like Teen Spirit. Kjempepoppulær låt, som kom i 1991.

På det hærlige 90-tallet hadde vi den kuleste festmusikken! Det var da inntoget til rusbrusen kom. Det var mange utesteder å velge mellom, halvliteren var billig, og alle måttet på byen, og satt ikke hjemme og laget bråk. Og det var en tid det enda var noe trygt å gå ut, uten at du var redd for at noen hadde kniv på seg, eller at bråk på byen var en naturlig og forventet.
Det her er og var farlig godt. En får det faktisk i Norge enda, men med andre etiketter. I Spania ser de slik ut fortsatt.
Men denne er uforglemmelig. I grønn flaske, smakte som dagens Lemon schweppes brus. Appelsin, og solbærsmak var også å få. Appelsin smakte som Solo. Farlig farlig, så ikke rart at det ikke er i butikkene lenger.
Det var på den tid det nesten var gøy å stå i kø for å komme inn på utestedet. Her knyttet du enten kontakt med nye venner, eller fiender. Her lærte en nye ord og uttrykk, som "her lukter det reke", "pule i buskene", "rope på elgen", "pattesjuk", "kebabnorsk" og så videre. Her fant en også kanskje kveldens partner for den siste klinedansen, om panikken inntraff, og en ikke hadde bedre løsninger!
Nachspiel var jo ett must. Kom en seg ikke på ett, ja så var det sannsynligvis fordi en ikke var i form nok. Hva som nå var grunnen til det?!? Men gitarkammerater var det nok av i hver en kjeller. Både til glede og skrekk. Og alle som ville, fant seg en utslitt hjørnesofa, for så å synge for FULL stemme, med en gjeng ofte vilt fremmede, men som var de beste venner der og da. 

I ukedagene var det råning hit og dit, moro på rulleskøyter, brenning av musikk på egendesigna cd-er, til neste fest og rånetur selvfølgelig. Chatting på IRC for de som var så heldige å ha ADSL eller annen internett forbindelse, breiband var ikke oppfunnet da tenk! Eller så kunne en jo skape høye telefonregninger til foreldrenes store angst via "Åpen linje", en teletjeneste fra Telenor som ble avsluttet i 93. Men da hadde jo vi fått de store tunge kule mobilene som erstattning:)Og da kunne foreldrene heller overta de meterlange regningene som kom i posten.... SMS var det store, det ble til og med laget enn dance låt om det. Og vi trykte etter takt og tone....
Min første mobil:))) Sånn hadde vel omtrent alle mine venner.... Og vi var så kule med denne i lomma. Men antennen hadde en tendens til å knekke, særlig fredag og lørdager...


90 - tallet har satt sine spor i historien. Og den dag i dag, kan jeg høre dagens ungdom som råner rundt med musikk fra den tid. Det er det som er Partymusikk.Og jeg, jeg er veldig enig:)
De som er født på 90- tallet, er den kommende foreldre generasjon idag. Noen har allerede blitt det. Så da er spørsmålet, om tiden har forandret seg svært mye, de siste 20 årene. I den digitale verden er det helt sikkert, men ellers?
Kanskje en får lage en vurdering av 2000 - og 2010 årene? Får se...

Her er de 90-talls låtene som jeg har ett kjært, eller ukjert minne til, alle og enhver:) Kanskje noe for helgen?;)

1. La Bouch - Be my Lover. 1995. Denne var en Hit av rang da den kom ut. Ble spilt på alle steder, og fantes omtrent på alle samle cd-er.

2. Heddaway - What is Love? 1993. Ja, denne hører jeg ofte på radio enda gitt. Og det er jo fult forståelig:) Hitten over alle hitter.

3. Coolio - Gangsta`s Paradise. 1995. Fra filmen Dangerous Minds, som også var en filmhit. Denne er også mye på radio den dag i dag. 

4. Babylon Zoo - Spaceman. 1995. Dette er vel den mest kjente sangen deres. Alle gutter digget denne.

5. Wes - Alane. 1996. Vi hadde vår egen norske tekst på denne;)

6. Luniz - I got 5 on It. 1995. Denne var for hip hop trening i kjellerstua.

7. Skee-Lo - I Wish. 1995. En var veldig kul, om en kunne rappe denne:)

8. The Grid - Swamp Thing. 1994. Dette var banjo på det beste:)

9. Trancylvania - Tender Heart. 1994. Den pure ungdomstid. Sukk:)

10. Diana King - Shy Gay. Soundtrack fra Badboys 1995.

11. Bjelleklang - Gud! Hvor du er Deilig. 1996. En kan ikke komme bort fra de to siste på delt plass, om en vil eller ikke...

11. DDE - Her blir det liv - RAI RAI! 1994. Det var og ble dansbar musikk, også med knall og fall inn i blant;) Jeg minnes en helsikens stor plommekul i panna på en venninde en gang, etter ett ublidt møte med ett bord, da vi danset etter denne:))) Men ho var tøff! Vi sminket bare over det hele, og så gikk vi på by`n ja:)





















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv