søndag 18. september 2011

Luster Sanatorium på Harastølen i Luster kommune. Sogn & Fjordane!

Fakta:
Harastølen hadde en svært viktig plass i en av de store medisinske bragdene i slutten av 1800-tallet.  Kampen mot Tuberkolosen, eller tæringa som den også ble kalt. Ildsjeler ved St. Jørgens hospital i Bergen fikk i 1896 overtalt Stortinget til å bevilge penger til et spesialsanatorium for tuberkuløse. I 1898 ble eiendommen "Fuhrs Skog", Nilsehovden" og "Hærishovden" i Luster kommune valgt som sted for sanatoriet. Grunnen for plasseringen var det gunstige klimaet i Lustrafjorden. I tillegg var man tidlig klar over viktigheten til vannfalls- rettigheter og i så henseende hadde Luster Sanatorium en av de aller første private vannturbiner i Norge.

Sanatoriet åpnet den 2.november 1902 og datidens overlege Dr.Klaus Hanssen, holdt åpningstalen. Da kom det helsingstelegram både fra det norske og det svenske kongeparet. Det ble opplyst at bygningen hadde kostet Kr. 777.000.-, en sum som tilsvarer minst 60 millioner i dag!! Det var fryktelig mye penger!  Ved åpningen var det 96 sengeposter som snart ble fylt opp med pasienter fra nær og fjern.
Senere ble det bygget  overlegebustad, to familiebustader for fyrbøter og gartner, og "søsterhjem" for pleierene. Harastølen fikk også eget kapell med likhus.
Det ble til etterhvert, ett eget lite samfunn på Harastølen. De hadde eget grisefjøs, hvor de passet på at grisene fikk ekstra mye spekklag før de vart slaktet. Kosthold, der hvor pasientene nærmest ble "feitet opp", var medisin mot tuberkolose, sammen med frisk og tørr furuskogluft. Utenom dette ble de "kuret", noe som betød at de ble luftet i flere timer. Da ble de lagt på senger ute, godt innpakket i reinsdyrskinn, og plassert i en romdelt baldakin, hvor de vart skjermet for snø og regn.

Lyster Sanatorium ble avviklet på midten av 1950-tallet. Etter det ble bygningen nyttet til psykiatrisk sjukeheim av Sogn & Fjordane fylke. På 1980-tallet, vart det omorganiseringer i psykiatrien, og nok en gang ble bygningen tømt.
Så, tidlig på 1990-tallet ble Sanatoriumet nok ein gong tatt i bruk. Dette som asylmottak, for flyktningar fra Balkan. På grunn av beliggenheten, langt fra folk, og samfunnet, ble det fort bråk. Sjøl om Luster sin befolkning prøvde å ta imot de nye "innbyggerene" på best mulig vis, så ble det bråk, både mellom bebuere og lokal befolkningen. Etter to år, vart det hele fraflyttet. Og idag står "Soria Moria Slott", ensomt og ruvende, 400 meter over Lustrafjorden. Og det facinerer mange!

















Det blir alltid mye mer mystisk i svart/ hvitt. Nå kommer noen fargebilder.
Lørdag 17. september fikk jeg endelig oppleve Harastølen, og Luster Sanatorium. 
Jeg har hørt mye facinerende om stedet, og kanskje mye skummelt, om spøkelser, og annet. 
Historiene er mange. Opplevelsene, og ikke minst inntrykkene du får, av å se dette historiske bygget, gir gåsehud. Og at ett slikt enormt bygg bare kan ligge der, flott til, med en fantastisk utsikt, urørt og forlatt, er jo mystisk i seg selv.
Og så oppstår det mye forundring og spørsmål rundt det hele. Hva har skjedd her? Hva skjuler desse betongveggene av smerte, glede og menneskers opplevelser? 
Har det skjedd noe her, som ikke er helt bra for samfunnet, at det kommer frem?
Hvorfor ser det ut som at huset er forlatt kjapt, og i ett kaos av rot?
For det er så mange gjenstander som er igjen. Som aldri har blitt brukt andre steder. 
Både av ved, industrivaskemaskin, klær, ovner, møbler, og stentøy. Alt er bare blitt stående der. At det har vært mennesker å forsynt seg av saker her, det kan en se, og det har en hørt. Historier fra folk som etter å ha hentet ut ting herfra, er også blitt små grøssere, i ettertid. Men enda er det mye igjen.
Hvorfor, hva har skjedd her, er spørsmålet? 
Så lenge en ikke vet svaret, kan en jo lage sine egne historier. Og DET, kan bli både mystisk, spennende og full av spøkelse og skrekk.....






















Denne videoen er verdt å se:)

Utsikt fra loftetasjen på Luster Sanatorium! Nydelige Luster kommune!

20 kommentarer:

  1. Forferdelig at dei kunne bruke ein bygning som ikkje vart ansett som trygg for psykiatriske pasientar eller andre, som asylmottak. Stakkars folk som måtte bu der, ikkje rart det vart bråk!

    SvarSlett
  2. I denne bygningen har nok det vært opplevd mye smerte, som vi ikke kan sette oss inn i. Det å plassere masse mennesker, som allerede hadde opplevd mye smerte i eget hjemland, langt opp i skogen, er noe jeg tror mange ikke kan stå for idag.

    SvarSlett
  3. Så spennende historie og så mange flotte bilder du har samlet inn. Det var en staselig bygning. Synd at ingen kan bruke den til noe bedre enn sist gang. Hotell kanskje?

    SvarSlett
  4. Det er nok for mye spøkelser i veggene her, til at noen får til noe. Ikke at de sier det i media, for det vil virke useriøst. Men det er alt for mange ekle hendelser, uforklarlige sådan, som gjør til at folk er redd stedet. Mange som har opplevd saker her. Personlig synes jeg det var svært spennende å vandre rundt i byggningen, men jeg gjorde det med dyp respekt. Alle som har muligheten til å besøke stedet, burde kjøre turen. det skal rives om ett år, om ikke "noe" stanser dem;)

    SvarSlett
  5. Var der i sommer. En kroglete og lite vedlikeholdt vei, men vi kom frem. Et skremmende bygg........

    SvarSlett
  6. Veien opp dit er ikke noe å skryte over, det er helt sikkert. Og en må ikke ha for lav bil, for det vil ødelegge hele understellet på den.
    Håper dere fikk tatt enn titt inne også da. Bygget er skremmende, men jeg er også svært facinert over det.:)

    SvarSlett
  7. Under ferie i Luster (der jeg har slekt på morsiden) fikk vi bli med opp med taubanen. dette var jo kjempespenende for en guttunge på 70 tallet. Det kostet 1 kr og jeg bestemte meg for å prøve det selv dagen etter. Det var en søndag og jeg måtte vente 4 timer før første banen gikk. Når den skulle gå så ble jeg spurt hva jeg skulle der oppe. Jeg svarte at jeg skulle bare opp og se meg om da jeg regnet med at de ikke ville la meg kjøre taubanen for moro skyld. Siden det tross alt var et ganske åpent psykisk sykehus syntes de ikke det var noen god ide. Hadde jeg sagt sannheten ville det nok gått greiere.

    Mvh
    Thomas Pedersen

    SvarSlett
  8. Ja, jeg tror nok du ville fått den turen, om du hadde sagt som sant var :) Men du har vært heldig som fikk oppleve vertfall en slik taubane tur. Vil nok ikke tro det å ta Fløybanen opp, er det samme. Særlig med tanke på den overveldende vakre naturen, som du finner i Luster :)Tusen takk for at du kommenterte på siden min. Veldig hyggelig :)Godt nytt år til deg :)

    SvarSlett
  9. nokken som veit kem man må ontakt for og kjøre opp dit? hørt att det er ulovli og kjøre opp der vist man ikkje spør om låv. har og hørt att det går ann og få omvisning. vurdera og legge tren nn dit i helga med en gjeng venner, men må finne ut dita med og kjøre opp og sånt. nokken som veit?

    SvarSlett
  10. Hei Robert Styve. Beklager sent svar, angående helgen din, og det er snart lørdag.... Men du, ta denne turen litt senere i år. Når våren kommer skikkelig, og det ikke er hard tæle i bakken. Veien opp til Harastølen er ett helvete, og om du ikke har 4 hjulstrekk, så kan det bli en kamp. Du kan IKKE HA SENKET BIL!!! Veien er veldig dårlig, så du må kjøre med stor forsiktighet! Og dette passer best til vår, sommer, høst! Du bør da virkelig ha lov å kjøre helt opp, det er det INGEN forbod mot! Det er tursti videre fra Harastølen, mot hvor vet jeg? Men fjellsti er det der oppe, videre oppover mot fjellandskapet.... Men å ta seg inn derimot er ulovlig, men, hvem kan stå imot, om du finner ett smutthull? Jeg var ikke der for å rasere, som dessverre mange er, jeg tok ikke i en ting, bare fotograferte, gikk der med andakt. Og jeg mener, de som virkelig bare vil observere, føle, de burde få lov til det. Men rør ikke NOE, de vil forfølge deg sier de som har tatt med seg ting, og saker hjem. OG, DET, det tar jeg veldig alvorlig - faktisk... En skal ikke kødde med de som har hatt en vond bortgang! Skal tilbake hit til våren, så fort det er vår nok. Jeg forguder ikke stedet, men synes det er ett meget spesielt bygg, med mye "rart". Og jeg vil for all del at du skal oppleve dette Robert, om du ikke kommer inn, så er bygget midt i skogen, svært overveldende.... Så får du selv vurdere vilket verktøy du eventuelt trenger, for å observere mer ;) Ha en strålende tur, og la meg gjerne få ett tur refert:) GOD HELG ROBERT STYVE:))))

    SvarSlett
  11. Kristiann Nilssen som bur i huset rett ved sanatorimet er kontakt person for omvisning :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Harstølen/Luster Sanatorium/Psyk. sjukeheim/Asylmottak er eit surrealistisk monument over norsk sjukdoms- og velferdshistorie.Sanatoriet er nemnt i fleire bøker m.m. i "Lysthuset" av Finn Halvorsen,etc. Diktet "Du skal ikkje sova bort sumarnatti er forfatta der!

      Slett
  12. Er det denne du henviser til? Den er svært vakker, men er en sang. Finner ikke noe dikt på nett med "du skal ikkje".

    Vi skal ikkje sova bort sumarnatta,
    ho er for ljos til det.
    Då skal vi vandra isaman ute,
    |: under dei lauvtunge tre. :|

    Då skal vi vandra isaman ute,
    der blomar igraset står.
    Vi skal ikkje sova bort sumarnatta,
    |: som kruser med dogg vårt hår. :|

    Vi skal ikkje sova frå høysåteangen
    og grashoppespelet i eng,
    men vandra i lag underbleikblå himlen
    |: til fuglane lyfter veng. :|

    Og kjenna at vi er i slekt med jorda,
    med vinden og kvite sky,
    og vita at vi skal vera isaman
    |: like til morgongry. :|

    Av Aslaug L Lygre & Geirr Tveitt

    We should not sleep away the summer night,
    it is too light for that.
    Then we shall wander together in the open
    under the trees that are heavy under their leaves

    Then we shall wander together in the open
    where flowers in the grass are standing
    We shall not sleep away the summer night
    which with dew our hair does fuss

    We shall not sleep away from the smell of hay
    and the singing of the grasshoppers in the fields
    but wander together under the pale blue sky
    till the birds lift their wings

    And feel that we are of the same kin as the earth
    with the wind and the white clouds,
    and know that we shall be together
    all the time till dawn

    SvarSlett
    Svar
    1. Geirr Tveitt laget melodi til det som opprinnelig var et dikt. :)

      Slett
  13. Beklagar feil ordlyd.Det er denne eg meiner. Poeten Aslaug Laastad Lygre (1910 - 1966) skreiv diktet "Vi skal ikkje sova" i 1946 då ho var pasient på Luster Sanatorium.
    Diktet er eit av hennar mest kjende, og vart tonsett av komponisten Geirr Tveitt.

    SvarSlett
  14. Det er ett nydelig dikt dette. Ante ikke at det var skrevet på Harastølen. Takker for opplysningen. Diktet passer nok bra til beskrivelsene om alle de unge menneskene der oppe, som svermet i romantikkens lykke, selv om sykdommen herjet kroppene deres. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. "For mange aar siden laa der en mann oppe i skogen en halv mils vei ovenfor bygden og brente kull. En natt han ikke kunde faa sove, saa han et svært kvitt hus reise sig mellem furustammene tett ved. Saa mange vinduer hadde det, at det godt kunde være kongens slott. Men det var det alikevel ikke. For rett som det var, saa han tvers gjennem huset, og da var der mange slags folk i det, baade gamle og unge og fattige og rike, men alle var de saa kvite i huden som selve huset utenpaa. Om en stund kom en prestemann inn av døren, og han gikk op paa en talerstol og gav sig til aa preke for dem som var der. Alt dette kunde kullbrenneren se aldeles tydelig, og saa godt kjent som han var her i skogen, saa syntes han jo det var mer enn rart. For ikke fantes der noe hus paa dette leitet, det han visste. Men da han reiste sig for aa kikke litt nærmere paa det, blev det borte i skodden for ham. Dette hendte ved Jonsokktider. Da han kom ned til bygden om høsten, fortalte han hvad han hadde sett. Men de hadde ikke bedre vett, de som hørte paa han da, enn at de bare lo han ut."

      Dette tekstutdraget er henta frå forfattaren Finn Halvorsen (1893 - 1960) sin bok "I Lysthuset".
      Finn Halvorsen voks opp i Luster omkring 1900, og var son til presten i bygda. Han skildrar barne- og oppvekståra sine i Luster i denne boka. "Prestemannen" som kolbrennaren såg på talarstolen var far til Finn Halvorsen, som heldt preik der oppe
      annankvar søndag etter at sanatoriet vart bygd.

      Slett
  15. Hi
    Im from Finland, and im looking location of this place, i assume its in Luster :) is it hard to find?, and i heard no road are going there, so if i find this location, how high is it, can i walk there from roads of Luster?
    also notice that red roofed house, is it near luster sanitarium?
    please do write me, i dont want to drive 2000km with motorcycle just not to find it :)
    heres my email if you dont want to put location here f_janne@hotmail.com

    SvarSlett
  16. Hei. For øyeblikket tror jeg det er noen unge mennesker som drifter stedet. Du kan få guidede turer der. Tror de har en facebook side, om jeg ikke husker feil.

    SvarSlett
  17. I forståelse med eier av anlegget har kommunen fattet et prinsippvedtak om riving. Usikkert når dette blir effektuert. I mellomtiden holder noen ungdommer til der.

    SvarSlett

Bloggarkiv