tirsdag 31. juli 2012

En ny yrkeskarriere må klekkes ut.


Gaularfjellet.
Ja da nærmer sommeren seg slutten. I morgen er det første august, og de aller fleste er vel kommet seg i jobb denne uken. Eller har snart tenkt seg dit etterhvert, vil jeg tro.
Jeg venter spent på min tur! Er utrolig lei av å gå hjemme og være betalt av NAV. Det er ikke min greie. Det går både løs på stoltheten, og ikke minst humøret og ikke ha en jobb å gå til. Men det er ikke lett å få omskolering, vertfall opplever jeg det slik. Nå har jeg "bare" vært sykemeldt i overkant av seks måneder, så jeg er jo ikke først i køa heller, slik jeg skjønner det. Så jeg må ha tolmodighet, noe jeg ikke har mye av generellt...
Det var innmari tungt og svelge at jeg ikke kunne være kokk mer. Å jobbe med mat har vært det eneste jeg har virkelig elsket å drive med i yrkeslivet, selv om livet på kjøkkenet kan virkelig være hardt og brutalt, og alvorlig dårlig betalt!! Og fikk en humørsyke gjester, var det virkelig ikke alltid så morsomt. Men gleden med å lage mat til mennesker som er glad i mat, som setter pris på maten din, og det å gi andre mennesker den gleden mat kan gi, i sosiale og festlige sammenheng, den var deilig. Da var en til nytte!
Jeg har jo ikke tenkt å legge matlagingen helt på hyllen. Enten at jeg kan få brukt den ørlite i en annen jobbsammenheng, eller vertfall av og til hjelpe kjente med sine festivas selskap. Og i tillegg vil jeg alltid nytte meg av matlaging under kosefester her hjemme. Men å jobbe med det, det yrkeskapittelet er over.
Jeg hadde hørt en del om kokker som får eksem problem i yrket, men at dette skulle hende meg, var lite sannsynlig. De fleste får jo det ganske kort tid etter at de har begynt i yrket slik jeg har forstått. Jeg har vært i dette gamet i cirka 17 år. Og det kom så fryktelig fort da det begynte å gi utslag. Sikkert svært mye stress, som hjalp det hele raskere frem, men ingenting å gjøre med nå. Nå er det sommer og problemene er svakere, men jeg har gode grunner for sydenturer fremover ser det ut til. Men i all elendigheten, kan en jo se på sydentur som en liten erstattning, men en må jo betale det selv da...
Vel, modell skal jeg ikke bli, siden jeg er dekket med eksem fra topp til tå, store deler av året:p
Men når hendene som en er så avhengige av blir utsatt for det, er yrkesvalgene enda vanskeligere. Jeg skal ha tørre forhold, ikke særlig stor kulde/ varme forskjell, ikke tungt arbeid vist nok - sikkert for stress antar jeg, og mange flere restruksjoner. Og dette er jo veldig viktig i en eventuell omskolering, at jeg får ett yrke, der hvor en har flere valg for fremtiden. Og det er der jeg sliter. For jeg er egentlig ikke den som liker å sitte stille, på kontor. Men det bikker mot noe slikt. Og det er vel ok, men mest ville jeg jobbe med barn. Så vi får se, hva som blir noe av etterhvert.

Om det er noen dere kjenner med samme opplevelse, så gi gjerne ett tips om hvilke yrkesvalg de tok etterpå.



Men la oss prate litt mat. Jeg må jo lage mat her hjemme. Og her om dagen ville jeg lage kinesisk biff - chop suey. Jeg elsker kinesisk mat, og går gjerne på kina resturangen å koser meg. Men denne dagen tenkte jeg at jeg skulle få til å lage det omtrent på samme måte her hjemme. Til stor glede, ble dette en suksess blant barna  mellom 4 og 9 år denne dagen. Også blant de voksne:)

Hjemmelaget CHOP SUEY 
-til cirka 5 voksne sultne personer-
Flatbiff. Cirka 1200 gram. Kuttes i tynne skiver. OBS:Sett risen på kok.
Stekes til de får en gyllen brun skorpe.  Samtidig setter du cirka 5 dl vann på koking, og tilsetter mørk buljong og Kikkoman. Smak til etter ønske. Når dette har kokt opp, du har smakt det til slik du ønsker styrken på sausen, tilsetter du maizena mel til sausen blir passe tykk. For mørkere farge, kan du tilsette Negro.
Her har jeg gjort bokseinnkjøp. Dette må en ha i kinesisk mat. Når sausen har kokt opp, med kjøttbitene nedi, i cirka 15 minutter, tilsetter du brokkoli buketter og løk. La det koke i cirka 5. minutter, så tilsetter du alt dette. Dette må ikke koke for mye, for da går det i stykker.
På cirka en halv time, har du laget den hærligste hjemmelagde chop suey. Og denne liker barna også:)

I går hadde vi en fin tur over Gaularfjellet, til Voss, og så inn til Bergen. Vi var ufattelig heldige med været igår, en dag sommer. Har ikke vært for mye bortskjemt med det denne sommeren. Det ble selvfølgelig ett stopp på IKEA i Åsane, og på Toy`s R US. Fikk faktisk kjøpt ett par julepresanger:) Kanskje tidlig ute, men det er godt det som er gjort, og så blir ikke lommeboken så skaranten i november/ desember. Må tenke litt slik også. Særlig lett er det å gå henn og kjøpe julegavene til unger nå:) Toy`s R US hadde mange gode tilbud.
Selvfølgelig ble det en del kirker å fotografere også;) Men også mange flotte natur motiv:)

Vikafjellet.
Utsikt fra platået på Gaularfjellet.
Nedstiging fra Gaularfjellet.
Vikafjellet er veldig vakkert.



Stille på Holsa i Førde kommune.
Vikafjellet.




Revebjelle i blomstring.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv