Påsken står for døren. For noen er det bare ett par dager igjen på skole, og jobb, før de legger ut på en forhåpentligvis flott påskeferie.
Snøen glimrer med sitt fravær, noe jeg, og ganske mange andre i snøfylte strøk setter pris på.
Da får det heller være med de ekte nordmennene, som er født med ski på beina.
De som bruker energien på å komme seg til ett "godt over snittet", av ett snøhøl, for å hylle påskeappelsinen, skiløypa og ikke minst Kvikk Lunsjen.
Att den røde skianorakken som passet for ti år siden, kanskje ikke er så fenomenal ute etter mørkets frembrudd, og at Mariusgenseren ligger igjen på hytta, da en bare skulle ta seg en liten løypetur, og dermed ikke trengte kompass. Er helt normalt. Her kommer endelig Røde Kors, og 330 Skvadronen inn i påskemoroa. Dette er bare en av alle de påskeaktivitetene, fjellheimen har å by på.
For de som ønsker litt mer spenning, enn påskekrimmen på NRK, er også beinbrudd kult å komme tilbake til skole med, etter endt påskehygge. Arbeidsgivere setter ekstra stor pris på seks uker med halv stab, da de restrerende av ansatte er fordelt over hele landet, alt etter sykehusreform, og hvilke påskeakrobatikk som er blitt utført. Bukettbudsjettet sperekker som oftes i påsken, for svært mange.
Påsken er midlertidig en høytidelig tradisjon som berører noen sjeler her og der, i de norske skogene.
Beltet av ekte påskehøytid strekker seg særlig over det blide sørland, og hist og pist, her og der, i Sogn & Fjordane, og Møre & Romsdal. Ellers i de norske fargeglade trehus, og gater med kongelige navn, er det begynt å bli temmelig godt kryddret med andre typer tradisjonelle høytidsfeiringer. Dette synes røde og grønne - nei ikke marsmenn, men nordmenn- er veldig artig, og ønsker alle nye innsinativ takere for landet, velkommen med spreke farger, krydder og musikk. De som ikke liker dette, flytter til Spania.
Påsken for de aller fleste barn derimot, har kun ett høydepunkt - (utenom skolefri da), og det er PÅSKEEGGET!
Da jeg var liten fikk vi påskegg på påskeaften, ett lite fint ett, med litt godteri i, og det var stas. Men det er jo snart 1000 år siden. Vi er kommet til 2012 nå!
I dag får unga påskeegg hele påska. Ja, før og etter også. Greit nok har du de pappgreiene med krøllete bilder, av høner, eller i farget folie. Men nå er jo de blitt gigantiske i størrelse også. Poden kan jo få en hel flatskjerm - eller nettbrett, som seg hør og bør, i ett slikt. En får jo porselensegg og keramikk egg, store og flotte, med plass til både Ipad, mobil og silikonpupper til jentungen. Og så har du jo de lekre sjokoladeeggene med kremfyll inni. De begynner jo de allerede å selge i februar, to måneder før påske, så de rekker en å trykke i seg en god del dusin av, siden du får hele fire i kartongen. Kinderegg har en jo hele året.
Kinderegg er særdeles ok til påskefrokosten, når ungen ikke vil sitte stille, og en har en dundrende hodepine, etter rødvininntaket med naboen kvelden før. Nå får en til og med ekstra store påskekinderegg, og en får dermed pleie hodeverken litt lenger i fred!
Men vi må ikke glemme nordmennenes egen høne; høne til folket, som tinget ønsker. Hver og en har sin høne, noen har to. Hvordan det nå går, når vi har bikket 5 millioner høneeiere, tror jeg de ikke har tenkt over enda. Men alle skal få - egg. Og eggesalget i Norge er da usedvanlig høyt i påsketiden. Nordmenn egger seg opp hele påsken igjenom, og det er da ikke for ingenting at påsken er i vårsesongen. Det blir en del egg som klekkes i januar - mars hvert år, her på berget!
Men mest av alt gleder alle nordmenn seg til påskeidyllen som brer seg utover beitet, og breheimen, og over svenskegrensen. Den aller største happeningen er jo skjertorsdag, for hundrevis av glade, reiselystne nordmenn, kledd i grilldress, støvler, og solbriller. Dette er rene julekvelden, fødselsdagen og seier til Norge i fotball VM, på en gang. Vi snakker om årets tur til Svinesund. Endelig er det jobbfri for alle som jobber i varehus, og mange andre service bedrifter. Endelig kan alle vinmonopol ansatte pustet lettet ut, etter det nest største alkoholsalget året gjennom. Og hva gjør så en del av folket, på sin første fridag? Jauda, reiser til det forjettede land Sverige, og shopper. Endelig får en være dritings hele dagen. En får vise rævskjegget og nisserumpen, uten at det får noen konsekvenser. Er bestemor skikkelig heldig, så får ho en hilsen av barnebarnet i tissetassen, iført en rød nese, fulgt av to policer, mens han vinker begeistret til NRK og TV4 teamet. Alt dette blir vist i beste sendetid torsdag kveld, der hele bygda sitter å koser seg med kveldens påskeegg. At bestemor uheldigvis setter egget i halsen, og kveles. Det kan skje. Men at ambulansen ikke kan komme, fordi han allerede er opptatt med en nordmann med ski på beina, som gikk seg vill i en eller annen snøstorm, og ikke hadde fått med seg dei ti påskebud av Severin Suveren, det må heller de røde og grønne nordmennene diskutere seg imellom en fireårs periode, for da kanskje kjøpe en ambulanse til, til den gjeldende helseregion. En bestemor til eller fra, viktigere med høne til folket.
Men jeg har glemt en liten klan som sitter igjen av nordmenn. Oss som er hjemme. Oss som er late, lite eventyrlystne, som sitter på puben, hjemmefesterene, oss som kanskje har brukt opp alle pengene på sydenferien i februar, oss som må jobbe, eller vi som vil se på TV. For påskenøttene, er jo skrekkelig spennende. En får ikke lenger høre den søvndyssende stemmen til Roald Øyen, men det er jo ett antall små foretak rundt om på kanalene, som prøver å lage opptakten til nye nøtteprodukter. Og har du ikke nøtteknekker, eller SE & Hør Påskespesial å kose deg med, så kan jo Påskelabyrinten på P1 være til fordel for den ultimate geni hjerne.
Jeg kan bare en påskesang, som jeg tenker å avslutte med;
Påskemorgen slukker sorgen, slukker sorgen til evig tid...... Hm.... Var det ikke 21. desember det skulle skje da?
GOD PÅSKE:)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar