mandag 4. juli 2011

Vikingenes hvitløk

Er du glad i hvitløk? Er du glad i mat med smaksopplevelser? Er du en ekte kokk? Eller kanskje du vil lære nye smakfulle retter?
Jeg er svært glad i hvitløk. Svært glad i urter, og mat med smak. Det behøver ikke å være sterkt krydret mat, men at den har en god smaksopplevelse. Jeg liker å mikse og trikse, og å bruke de råvarene en har i årstiden. Og jeg er opptatt av å få konservere, eller beholde de råvarene på best mulig måte, for årstider - som vinteren, der jeg kan ta frem slike skatter som jeg selv har anskaffet meg.
Jeg har til nå i år fått en hel del rabarbra av mine kjære tanter. Denne har jeg kuttet i biter, og fryst ned i passelige porsjonsposer. Ingenting er som en lun og hærlig rabarbrapai, eller kake, med krem og vaniljesaus, eller is om du vil, en sur og kald vinterdag.
Og slik fortsetter jeg utover sommeren og høsten. Plukker masse plommer som jeg konserverer, og har på Norgesglass, lager eplemost som jeg fryser ned, plukker blåbær, bringebær, solbær, multer, stikkelsbær og rips, som jeg rensker, og fryser ned i rømmebeger, og einebær som jeg fryser ned til fiskeretter og sauser.
Rognebær gelè har jeg laget, med epler og uten. Ypperlig til vilt. Jordbær er jeg ikke så glad i å gjøre noe med, men fryser litt, så en kan lage rørte jordbær en vinterdag.
Bjørnerot er en urt som jeg forguder nå i sommertider. En hærlig urt, som er som gull i bakt laks og ørret. Fylle en hel laks med denne urten, sammen med godt smør, salt og nykvernet pepper, og bake dette i folie på grillen eller i ovnen. Nydelig! Her i Jølster har vi jo "Jølstraauren", som er en nydelig grill og ovnsrett i desse dager! Fyll den med bjørnerot, og du får en deilig opplevelse.
Kutt gjærne bjørnerot og dryss dette over nykokte poteter, og litt smør. Delikatesse:)
Kryddersmør med bjørnerot er også hærlig.

Denne Bjørnerot urten har jeg stående i en stor krukke, og setter den inn over vinteren. Slik beholder jeg urten like fin år etter år.

Bjørnerot er en urt vi i Norge har brukt siden middelalderen. Dessverre er den ikke så kjent lenger, men stauden er å få kjøpt hos enkelte gartneri.
http://www.skogoglandskap.no/Artsbeskrivelser/bjornerot


Så var det vikingenes hvitløk da. Nemmelig RAMSLØKEN.
Det er godt det.Var innom Brimibua på Lom, og der solgte de nettopp denne. En ramsløk pasta. Denne var å få i stort og lite glass, alså, de har konservert den slik at den er til bruk hele året rundt, og ikke akkurat i sesongen. Og denne er det værdt å stoppe i Lom for å kjøpe!!! 97,- kroner for ett stort glass, men da har du en stund. Om du ikke blir helt avhengig:)
Jeg fikk smake ramsløk smør på flatbrød der på Brimibua, og noe så nydelig. Du kan også røre den ut i rømme, som en dressing, eller dipp, den er fantastisk god på både fisk, lammekjøtt, i pasta, og bakverk. Fantasien som stopper deg her.
I tillegg er dette en svært helseberikende virkning. Den er i folkehelsen kjent som blodrensende, kolestrolsenkende, og som en sterk antioksidant. I tillegg menes det at mennesker med utslett og revmatisme har god nytte av denne. Også det at den renser mage, tarmer og driver syke stoffer i kroppen ut. Så dette er en gullurt, som jeg håper blir mer poppulær fremover.

http://www.spekehuset.no/default.aspx?mod=3&mm=27&sm=&p=&prid=150




Så nå håper jeg på at dere vil prøve dette produktet, og videre reklamere for desse gode urtene:)
Kos deg med matlagingen:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv